klink munr logo on a black background

"KK tutup pada hujung minggu untuk ujian bilirubin? Jangan risau! Kami buka setiap hari.

CEK KUNING JAUNDIS

Adakah kulit bayi anda kelihatan kuning? Jangan risau, anda tidak seorang diri. Banyak bayi baru lahir mengalami kuning bayi, satu keadaan biasa yang disebabkan oleh paras bilirubin yang tinggi.


‘Kuning’, Jaundis atau Hiperbilirubinemia neonatal berlaku pada lebih daripada 75% bayi baru lahir yang cukup bulan dan dicirikan oleh kemuncak bilirubin serum antara hari ke-3-5 kehidupan, kembali ke nilai normal dalam kira-kira 2 minggu.

a baby in a pacifier with the text'dapatkan pemerintahan bilirubin'
a diagram showing the different stages of a baby's development

Dalam sesetengah kes, paras bilirubin dalam darah kekal terlalu tinggi lebih-lebih lagi, membawa kepada hiperbilirubinemia yang teruk pada kira-kira 10% bayi jaundis.


Jika dapat dikesan dari awal, rawatan yang paling biasa adalah fototerapi kerana bayi berisiko untuk mendapat komplikasi yang dinamakan Kernicterus, dan menyebabkan ketidakupayaan yang teruk akibat kerosakan neurologi yang tak dapat dipulihkan.


Ini mewujudkan keperluan untuk sistem yang mampu mengesan dan membantu mengawal paras bilirubin pada hari-hari awal selepas kelahiran dengan cara yang mudah dan cepat.

a diagram showing how to use a baby's pacifier

CABARANNYA

1

Pertama, ujian darah diperlukan untuk memeriksa tahap bilirubin. Ia boleh menjadi agak sukar pada tubuh bayi baru lahir, apatah lagi hakikat bahawa risiko hemolisis (sampel darah rosak) adalah sangat tinggi. Sekiranya terjadi, sampel kedua diperlukan dari saluran darah bayi.

2

Kedua, untuk menjalankan peperiksaan pesakit perlu berada di fasiliti kesihatan yang mempunyai kemudahan tersebut. Dan tidak semua fasiliti terbabit buka selepas waktu pejabat atau pada hari cuti. Ini bermakna bahawa ibu yang masih berpantang perlu berulang-alik bersama bayi dan suami/ penjaga yang mungkin mempunyai kekangan masa atau cuti.

3

Ketiga, keluarga perlu menunggu keputusan ujian, kadang-kadang berjam-jam, untuk mengetahui keputusan tentang keperluan untuk fototerapi. Apatah lagi keluarga sendiri pun perlu diuruskan dalam masa yang sama.


Cabaran kami adalah untuk menyediakan peranti yang boleh mengatasi semua masalah ini dengan mudah digunakan, dan oleh itu memerlukan latihan yang minimum, cepat, mudah alih dan invasif minimum.

Mengapa Pilih Perkhidmatan Analisis Bilirubin Kami?

billmetrix research and innovation logo

Kerana kami menggunakan Sistem Bilistick ® yang hanya memerlukan sejumlah kecil sampel darah bayi dan mempunyai kalibrasi yang tepat supaya diterima oleh fasiliti kesihatan lain sekiranya diperlukan untuk tujuan pemantauan atau rujukan.

bilistick system in vivo pcb bilistick assy
because precision matters
bilistick system benefits
a diagram showing how to use a baby monitor

Penjagaan yang Penuh Kasih: Kami memahami bahawa kesejahteraan bayi anda adalah yang paling utama. Pasukan kami menyediakan sokongan yang lembut dan penuh kasih sepanjang proses analisis, membuatkan anda dan bayi anda berasa tenang.

SAYA BERMINAT!

1.

Temujanji: Hubungi kami untuk menetapkan masa yang sesuai bagi analisis bilirubin bayi anda.


2.

Analisis oleh Doktor: Pegawai Perubatan kami akan menjalankan penilaian bilirubin yang teliti, menjelaskan proses ini serta menangani sebarang kebimbangan anda.

3.

Berdasarkan hasil analisis, kami akan memberikan cadangan yang dipersonalisasi, termasuk ujian tambahan, temujanji susulan, atau langkah-langkah mudah yang boleh anda ambil di rumah.

4.

Sokongan Berterusan:

Kami sentiasa di sini untuk anda sepanjang perjalanan ini. Jangan ragu untuk menghubungi kami dengan sebarang soalan atau kebimbangan yang timbul.

Berikan bayi anda permulaan yang terbaik dengan memastikan kesihatan dan kesejahteraannya. Hubungi Klinik Munir di 0137441178 atau di talian 06- 7759178 untuk menetapkan temujanji analisis bilirubin bayi anda.


Biarkan kami menjadi rakan anda dalam memberikan penjagaan cemerlang untuk si kecil yang berharga ini. Bersama-sama, kita boleh berusaha ke arah masa depan yang cerah dan sihat.